A könyvtár története

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

A Faludi Ferenc Könyvtár jogelődje 1952. november 16-án kezdte meg tevékenységét. Az elmúlt évtizedek során a könyvtár többször is költözött. 1988. november 16 óta működik jelenlegi helyén, a volt szolgabíróság épületében, mely alkalmas a kor követelményeinek megfelelő információs szolgáltatások biztosítására. A gyermekkönyvtár az intézmény szerves részeként, de önálló épületben várja használóit.

A könyvtár a település két városrészén, Felsőberkifaluban és Horvátnádalján fiókkönyvtárat üzemeltet, melyek a helyi információs igényeket elégítik ki az elmúlt években korszerűen felújított helyiségekben.

Együttműködési megállapodás alapján központi ellátó rendszeréhez 44 község 45 könyvtára tartozik a Vasi Hegyhát és az Őrség aprófalvas települései közül. A települések két kistérséghez tartoznak. Mindkét kistérségben megalakult a többcélú kistérségi társulás, mely a mozgókönyvtári feladatellátást is felvállalta.

A kistérségekkel kötött feladat ellátási szerződések alapján a városi könyvtár biztosítja a mozgókönyvtári szolgáltatást a térségek 44 településén.

Szolgáltatásunk alapját a jól szervezett, korszerűen kialakított gyűjtemény mely a kor követelményeinek megfelelő technikai támogatással, munkatársaink szakmai felkészültséggel együttesen biztosítja a felénk megnyilvánuló használói igények kielégítését.

A törvényi változások következtében 2013-tól a Berzsenyi Dániel Könyvtárral kötött szerződés alapján a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében látja el a térségi feladatokat.

A könyvtár gyűjti és a használók rendelkezésére bocsátja a város és a körmendi járás településeihez kapcsolódó helytörténeti dokumentumokat.

A könyvtár a térség információs központja, mely széleskörű szolgáltatásokat biztosít.