A hónap jeles napjai

Nyomtatóbarát változatPDF változatFebruár – Böjtelő hava – Télutó – Jégbontó hava

 

Gyertyaszentelő Boldogasszony (febr. 2.)
A katolikus templomokban a nagymise előtt ezen a napon gyertyát szentelnek, amely jelképezi az asszonyi termékenységet és a megújuló élet ki nem oltható lángjait. Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony egyetlen fiát mentette meg, aki halszálkától fuldoklott. Ezért egyes vidékeken a balázsolást "torkoskodásnak" vagy "toroknyomásnak" is nevezik.

Dorottya napja (febr. 6.)
Dorottya napja, február 6-a a vigasságok és az időjárásjóslás napja. A népi regulák szerint: "Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja" - a megfigyelések szerint a hideg még hidegebb lehet, de ugyanez történhet a meleggel is.

Bálint napja (febr. 14.)
A tavaszvárás gondolata kapcsolódik Szent Bálint pap és vértanú jeles névünnepéhez. A népi hiedelem szerint ekkor tartják menyegzőjüket a madarak. A Bálint-napi időjárásból - száraz hideg esetén - jó termésre következtettek.

Húshagyókedd (febr. 15.)
A húshagyókedd a 40 napos böjt előtti utolsó nap, a farsangi mulatságok csúcspontja. Az ilyenkor tartott vigalmakban nagyokat kell ugrani, hogy nagyra nőjön a kender. Húshagyókedden tanácsos lemorzsolni a vetni való kukoricát és megmetszeni egy-egy tőkét a szőlő négy sarkán. Ezen a napon még mindenki jóllakhat farsangi fánkkal, kocsonyával.

Hamvazószerda (febr. 16.)
A nagyböjt, a negyvennapos böjti időszak első napja, megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos.

Zsuzsanna napja (febr. 19.)
A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet.

Jégtörő Mátyás (febr. 25.)
A február végi jeles napok közül talán a legismertebb 24-e, Mátyás, a jégtörő, aki vagy meghozza, vagy megtöri a jeget.
"Ha nincs, jeget csinál,
Elrontja, bontja, ha talál,
A jeget olvasztja Mátyás,
Töri, és rajta likat ás..."
Egy szólásunk szerint: Mátyás, Gergely két rossz ember - ami arra utal, hogy legtöbbször hideg, szeles idő szokott lenni ezen a két napon. A népi megfigyelés szerint a Mátyás-napi hideg jó termést jósol.

Kányádi Sándor: Tél

Beállt a Küküllő,
jégpáncél van rajta.
Nagy csönd van, elveszett
egészen a hangja.

 A lovát úsztató
nyári kis legényke
korcsolyázni jön most
az arasznyi jégre.

Havasak a fűzfák,
mindenütt csak hó van.
Megcsillan a vén nap
mosolya a hóban.

Jégcsapok díszítik
a megdermedt gátat.
Vacog minden, ám a
halacskák nem fáznak.

Jég alatt versenyt
verseny után tartva,
készülnek a fűzfát
zöldítő tavaszra.